finfluencer

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Het Financieele Dagblad bericht over een ruzie tussen rapper Boef en ‘De Belegger’ of beter gezegd: de persoon achter die website: Rabi Safi. Rabi Safi is een aan de weg timmerende beleggingsadviseur – zelf noemt hij zich een financial influencer – die kritiek heeft ge-uit op Rapper Boef die zijn volgers namelijk dubieuze beleggingsadviezen blijkt te geven over cryptocurrency.

In reactie daarop heeft Boef Safi ge-exposed en sindsdien hebben beide heren het met elkaar aan de stok: een ‘gangsterruzie in de wereld van de finfluencers’, zo typeert het FD de bikkelharde strijd.

Rapper Boef wordt dus – net als Safi – een finfluencer genoemd. Finfluencer is een typisch 2021-woord. Het maakte in februari zijn mediadebuut. Onder meer de Volkskrant gebruikte het woord en omschreef finfluencers als de financiële influencers die de sprookjeswereld van de beurs verkopen op ­sociale media’. Daarna dook het nog een paar keer in de krant op en nu staat het woord dus te shinen op de digitale editie van het uitermate serieuze Financieele Dagblad.

Misschien niet het woord finfluencer zelf, maar wel het feit dat je tegenwoordig van je favoriete rapper (rapper Boef dus) beleggingsadviezen kunt krijgen, zal serieuze beleggers (in cryptocurrency) mogelijk koude rillingen bezorgen. Want zou het kunnen dat de finfluencer de ‘kanarie in de kolenmijn’ voor de beurscrash is, of anders gezegd: de schoenpoetser van Joe Kennedy?

shoeshine boy indicator

De associatie tussen rappers en schoenpoetsers moeten we misschien even uitleggen: van Joseph (‘Joe’) Kennedy, de vader van JFK, is bekend dat hij zijn aandelenportefeuille verkocht vlak voor in 1929 de grote beurscrash plaatsvond die de Grote Depressie zou inluiden. Sterker nog, hij ging short op de aandelenmarkt en werd door de crash multimiljonair. Toen hem later werd gevraagd waarop hij zijn verkoopbeslissing had gebaseerd, zei hij dat het feit dat zijn schoenpoetser (shoeshine boy) hem ongevraagd beleggingsadviezen had gegeven tijdens het poetsen, wel moest betekenen dat zoveel mensen zonder enig benul van de markt inmiddels aan het beleggen waren, dat de beurs wel móést crashen. Sindsdien wordt dit de shoeshine boy indicator genoemd. Een variant op dit verhaal heet trouwens de taxidriver indicator: als je taxichauffeur je gaat onderhouden over beleggen op de beurs, kun je als serieuze investeerder ook maar beter je biezen pakken.

Definitie

finfluencer (de, -s) iemand die via de sociale media beleggingsadviezen geeft aan zijn volgers, Engels, gevormd als porte-manteauwoord van financial + influencer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *