inloopkamer

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Het woord inloopkamer werd in het verleden al weleens incidenteel gebruikt voor een kamer waar je gemakkelijk binnenloopt, bijvoorbeeld omdat er geen deur is of omdat de deur nooit dicht is.

Tot dusver was inloopkamer dan ook een doorzichtige samenstelling. Vandaag komt daar verandering in: Trouw schrijft over een nieuw soort rechtspraak om de enorme achterstanden bij relatief eenvoudige zaken in te lopen. Daarvoor worden inloopteams gevormd, die zich zouden moeten bezighouden met bulkrechtspraak.

Om tijdwinst te boeken zal de inloopkamer standaard online zittingen houden. (…) De inloopkamer zal vooral werken met nieuw op te leiden juridisch medewerkers die het werk van rechters deels moeten overnemen. Juridisch medewerkers schrijven soms zelfs vonnissen van zittingen waar ze niet bij aanwezig waren: ze moeten op basis van dossieraantekeningen van de zittingsrechter een uitspraak schrijven voor partijen die ze nooit hebben gezien.

In de juridische inloopkamer betekent het werkwoord inlopen dan ook niet binnenlopen, maar achterstanden wegwerken. Daarmee is inloopkamer een behoorlijk verrassende en in elk geval ondoorzichtige samenstelling met een specifieke juridische betekenis. Maar ook het tweede deel van inloopkamer is tamelijk ondoorzichtig, omdat hiermee specifiek raadkamer wordt bedoeld.

Definitie

inloopkamer (de, -s) kamer van de rechtbank belast met het beoordelen van betrekkelijk eenvoudige zaken, bedoeld om achterstanden in de rechtspraak in te lopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *