rectenne

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De Volkskrant schrijft over een nieuwe technologie om energie op te wekken:

Warmte wegzuigen bij de schoorsteen van een fabriek of uit de ovens van een bakkerij. Of, voor wie liever denkt in sciencefiction-achtige vergezichten: luchtschepen die hoog boven de aarde alle warmte opzuigen die onze planeet richting de ruimte weerkaatst.

Voor die manier van energie opwekken is een speciale technologie nodig, die gebruikmaakt van heel erg kleine antennes (nanoantennes) die elektromagnetische straling opvangen, zoals restwarmte, en die omzetten in energie.

De apparaatjes kunnen de wisselstroom van elektromagnetische straling omzetten in gelijkstroom en worden daarom rectennes genoemd. Dat is een ontlening aan het Engelse woord rectenna, waarmee een antenne wordt bedoeld die kan gelijkrichten (to rectify), oftewel die wisselstroom in gelijkstroom kan omzetten.

Definitie

rectenne (de, -s) apparaatje op nanoschaal dat wisselstroom kan gelijkrichten en dat gebruikt wordt om (elektromagnetische) warmtestraling om te zetten in elektriciteit, vertaling van Engels rectenna, een porte-manteauwoord van to rectify (gelijkrichten) en antenne.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *