meermannenhuwelijk

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Veelmannerij – dat woord zal op veel lezers overkomen als ouderwets en hopeloos achterhaald. In feite is het de tegenhanger van het veelwijverij, dat vanwege de ongunstige bijklank van wijf/wijverij sinds een aantal jaar nu en dan ook veelvrouwerij wordt genoemd, al staat dat woord nog niet in Van Dale.

Zoals veelwijverij de lekenterm is voor polygynie (een vorm van polygamie, waarbij een man getrouwd is met meer dan één vrouw), zo is veelmannerij van oudsher de lekenterm voor polyandrie: polygamie waarbij een vrouw getrouwd is met meer dan één man.

Over dat laatste fenomeen schrijft De Telegraaf vandaag, want in Zuid-Afrika wordt polyandrie binnenkort misschien wettelijk toegestaan (polygynie is in Zuid-Afrika al wettelijk toegestaan). De Telegraaf gebruikt echter niet het moeilijke woord polyandrie en vindt veelmannerij kennelijk een archaïsch woord, daarom introduceert ‘De T’ vandaag het woord meermannenhuwelijk:

Zuid-Afrika overweegt ‘meermannenhuwelijk’ voor vrouwen.

Die toevoeging ‘voor vrouwen’ is trouwens interessant: op het meermannenhuwelijk voor mannen moeten we blijkbaar nog even wachten en over een meervrouwenhuwelijk voor vrouwen wordt blijkbaar ook nog niet nagedacht.

Hoe dan ook heeft veelmannerij vandaag een modern ogend synoniem bij gekregen.

Definitie

meermannenhuwelijk (het, -en) huwelijk met meer dan één mannelijke partner, synoniem polyandrie, veelmannerij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *