grotsyndroom

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Een week of anderhalf geleden verscheen er op ABC News een item over het cave syndrome. Dat houdt de gevaccineerden in sociale isolatie, ook al loopt de coronapandemie op haar laatste benen. Dat stond althans een paar dagen eerder op de site van Scientific American.

In navolging daarvan schrijft het Dagblad van het Noorden dit weekend over het fenomeen:

Else heeft enorm uitgekeken naar de periode van versoepelingen, ze verlangt ernaar om weer in de kroeg te kunnen afspreken en te kunnen studeren in de universiteitsbibliotheek. (…) Maar nu de eerste versoepelingen een feit zijn merkt ze dat ze eigenlijk angstiger is dan ze dacht. (…) Zonder het te willen is Else bang geworden om terug te keren naar haar vorige leven.

De krant schrijft dat er een naam blijkt te bestaan voor deze ervaring:

… het ‘grotsyndroom’. Jacqueline Gollan, hoogleraar psychiatrie en gedragswetenschappen aan de Northwestern University in Chicago, zegt dat aanpassing aan het nieuwe normaal, wat dat ook mag zijn, tijd zal vergen.

Natuurlijk heeft de krant Gollan niet zelf gesproken, want wat ze in het Dagblad van het Noorden ‘zegt’, stond letterlijk in Scientific American. Daaruit kunnen we in elk geval concluderen dat grotsyndroom een vertaling is van cave syndrome.

Het woord is intussen trouwens ook al te horen geweest in het VRT-programma Nieuwe feiten:

Het grotsyndroom is een nieuwe term die gebruikt wordt om aan te geven dat mensen het misschien wel moeilijk gaan hebben om na de pandemie hun gewone leven weer op te pakken en de normale sociale interacties weer aan te gaan.

Overigens blijkt uit Engelstalige bronnen dat het grotsyndroom geen ‘officiële’ psychiatrische diagnose is:

It’s not in what’s called the DSM-5. It’s just a popular way of referring to the fact that people have kind of put themselves in a cave due to the pandemic.

Definitie

grotsyndroom (het, g.mv.) complex aan moeilijkheden dat iemand ervaart die, na een lange tijd in isolatie te hebben verkeerd, weer kan gaan deelnemen aan het sociale leven, vertaling van Engels cave syndrome

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *