prullenbakvaccin

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Normaliter hebben samenstellingen met prullenbak als eerste deel een ongunstige betekenis of bijklank. Prullenbakbeleid, prullenbakjournalistiek, prullenbakproza – het is allemaal rijp voor de prullenbak. Het is dan ook opmerkelijk dat de huisartsen, de chirurg en de sofwareontwikkelaar die mensen met een vaccinatiewens willen koppelen aan artsen die restvaccins dreigen over te houden hun koppelwebsite met de naam prullenbakvaccin hebben gesierd.

Prullenbakvaccin oogt weliswaar als een dysfemisme voor restvaccin, vaccin dat is overgebleven, maar is in feite een prikkelend woord voor een vaccin dat als het niet nuttig gebruikt wordt zal verdwijnen in de prullenbak. Alleen de mens met vaccinatiewens kan dat prullenbakvaccin nog redden.

Je zou prullenbakvaccin daarom bijna een geuzennaam kunnen noemen voor het restvaccin.

Prullenbakvaccin is – dat is vrij uniek – al een week nadat het woord werd geïntroduceerd, algemeen bekend. Misschien verdwijnt het na corona snel weer. Dan is het bij nader inzien een prullenbakwoord. Maar misschien inspireert het woord anderen wel tot het bedenken van vergelijkbare samenstellingen, zoals prullenbakmedicijn (medicijn dat zou worden weggegooid, maar nog nuttig kan worden ingezet), prullenbakhulpmiddelen e.d.

Definitie

prullenbakvaccin (het, -s) restvaccin, dat verloren gaat als het niet wordt gebruikt en daarom beschikbaar gemaakt wordt voor mensen met een dringende vaccinatiewens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *