schaduwvakantie

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De Telegraaf schrijft vandaag waarschuwend dat Nederlandse campings en vakantieparken op hun hoede moeten zijn voor schaduwvakanties.

Een vakantie die je niet in de zon, maar lekker in de schaduw van je eigen (vijgen)boom doorbrengt – dat is de eerste gedachte die je krijgt bij het lezen van het woord schaduwvakanties, dat echter blijkt te verwijzen naar iets heel anders dan het tegenovergestelde van een een zonvakantie: een vakantie die voor de zekerheid wordt geboekt in Nederland, maar wordt geannuleerd zodra een buitenlandvakantie alsnog mogelijk wordt.

In schaduwvakantie heeft schaduw dus niet dezelfde (letterlijke) betekenis als in schaduwgras (gras dat goed in de schaduw groeit) of schaduwrijk, maar meer als in schaduwboekhouding, schaduwregering of schaduwmacht: een alternatieve boekhouding, regering of macht.

Toch is het woord schaduwvakantie enigszins dubbelzinnig en dat is meteen ook de kracht ervan: de schaduwvakantie in Nederland is namelijk ook letterlijk een alternatief voor de buitenlandse zonvakantie, simpelweg omdat Nederland niet bekendstaat als typische ‘zonnestemming’.

Definitie

schaduwvakantie (de, -s) vakantie die geboekt wordt in het eigen land als alternatief voor de zonvakantie in een verwegland, maar die wordt gecanceld zodra er alsnog een mogelijkheid komt voor de zonvakantie elders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *