hartcouveuse

geplaatst in: Woord van de dag | 0

In 2014 berichtten de media over een belangwekkende uitvinding: heart in a box. Dat woord verwijst naar een ingenieus apparaat waarmee – kort door de bocht – een dood hart gereanimeerd en vervolgens getransplanteerd kan worden:

Tot voor kort was een stilstaand hart niet bruikbaar. De schade aan de spier was na een hartstilstand te groot. De Australiërs hebben nu een oplossing: zij hebben een voedende vloeistof ontwikkeld, die de schade aan de hartspier zo veel mogelijk moet beperken. In de ‘heart in a box‘ wordt het orgaan warm gehouden, de hartslag opnieuw opgewekt en wordt het ‘wondergoedje’ toegediend. (AD, 27-10-2014)

Nadien werd er nog een paar keer over het apparaat geschreven, maar een Nederlandse naam was er nog niet voor. Tot vandaag: Trouw schrijft over heart in a box en noemt het een hartcouveuse. Uit de context blijkt dat dit woord een metafoor is:

Het apparaat heeft iets weg van een couveuse waarin een hart ligt, kloppend, en met slang en pijp aangesloten op zuurstof en bloedtoevoer. Heart in a box kan het aantal harttransplantaties verdubbelen van 40 naar 80 per jaar. Dat is een substantieel aantal op een wachtlijst met 140 patiënten.

De metafoor zou weleens kunnen aanslaan, want het fenomeen couveuse is vrij algemeen bekend als een apparaat waarin leven dat niet zelfstandig kan leven in leven wordt gehouden. Dat gebeurt in feit ook in heart in a box.

Definitie

hartcouveuse (de, -s) apparaat waarin een stilstaand hart van een hartdonor van zuurstof, bloed en voedingsstoffen wordt voorzien, zodat het buiten het lichaam weer gaat kloppen en vervolgens getransplanteerd kan worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *