zorgwoestijn

geplaatst in: Woord van de dag | 0

‘Voorkom zorgwoestijnen en zoekgeraakte zwerfdossiers!’ schrijft Rinske van de Goor vandaag aan het slot van haar Volkskrant-column. Daar aanbeland heeft de lezer bepaald geen opwekkend beeld gekregen van de huisartsenzorg in de (nabije) toekomst. Er dreigt een nijpend huisartsentekort, waardoor er al over een paar jaar patiënten zijn die geen huisarts meer hebben. Als ze die ooit wel hebben gehad maar ze hebben geen nieuwe huisarts kunnen vinden, zal hun medische dossier gaan rondzwerven – vandaar het nieuwe woord zwerfdossier – en op een bepaald moment misschien niet meer te vinden zijn – of misschien erger nog – op straat komen te liggen.

Gebieden met nood aan huisartsen worden soms medische woestijnen genoemd, maar Van de Goor heeft het over zorgwoestijnen. Het is de tweede maal dat dit woord in een Nederlandstalige krant figureert, want in 2009 vertaalde de Belgische krant De Standaard de Engelse term medical desert al eens als ‘zorgwoestijn’. Destijds ging het artikel over Amerika, maar in de column van vandaag gaat het over Nederland.

Zorgwoestijn is geen rechtstreekse vertaling uit het Engels, maar een variant op de woordgroep medische woestijn, die op zijn beurt wel een vertaling uit het Engels is. Zorgwoestijn past mooi in een rijtje neologismen met woestijn, waarin het eerste woorddeel een dienst of product noemt dat ergens ontbreekt. Zo is een voedselwoestijn de moderne naam geworden van een gebied met weinig of geen levensmiddelenwinkels en een onderwijswoestijn een gebied waar er nauwelijks (basis)scholen binnen bereik zijn.

Zorgwoestijn kan een woord met toekomst zijn, zeker als het door Van de Goor geschetste beeld werkelijkheid gaat worden in ons taalgebied.

Definitie

zorgwoestijn (de, -en) gebied waar niet voor iedereen eerstelijnszorg beschikbaar is, bv. door het ontbreken van huisartsenpraktijken, synoniem medische woestijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *