penisbeschaving

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Afgelopen zaterdag stond in het Algemeen Dagblad een interview met ‘s lands bekendste vroedvrouw: Beatrijs Smulders. Daarin doet Smulders interessante uitspraken en bovendien introduceert ze een nieuw woord dat ongetwijfeld veel aandacht zal opeisen. Naar aanleiding van een opmerking van een jongeman over Tinder zegt ze:

Er is te weinig penisbeschaving

Smulders geeft er geen omschrijving bij, maar in de context zijn voldoende aanwijzingen te vinden ter bepaling van de betekenis van het woord. Met de speciale vorm van beschaving doelt Smulders op een respectvolle seksuele houding van mannen ten aanzien van hun potentiële sekspartners. Die ontbreekt volgens haar:

Het erge van die cultuur is dat vrouwen niet meer als kostbaar worden gezien. Ze worden continu geschoffeerd

Onder meer Tinder speelt daar een rol bij:

Laatst sprak ik een jongen die zei: ik heb in een paar maanden tijd wel honderd meisjes geneukt, want ja, Tinder, dat is een gratis hoerenkast. Ik vroeg: zit je niet stoer te doen? Nee, zegt hij, je kiest een leuk meisje en dan heb je een leuke nacht en drie dagen later neem je weer een ander.

Dat moet dus anders, volgens Smulders, die deze houding ten aanzien van potentiële (vrouwelijke) sekspartners bepaald niet waardeert.

Qua bouw doet het woord penisbeschaving in de verte denken aan woorden als geestesbeschaving.

Definitie

penisbeschaving (de, g.mv.) seksuele beschaving van mannen, waardoor zij op een respectvolle wijze een seksuele relatie kunnen aangaan, opbouwen en onderhouden met een (potentiële) partner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *