boosterprik

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Vandaag schrijft De Volkskrant over de werking van vaccins. Soms neemt de immuniteit toe als een extra vaccinatie wordt gegeven:

Veelzeggend is dat mensen die het virus voor de tweede keer krijgen, in de regel minder ziek worden dan de eerste keer. Omdat het immuunsysteem het virus dan herkent, kan het sneller in actie komen. ‘Corona’ zou zodoende uitgroeien tot zomaar een van de talloze snotterziektes die rondgaan bij de mens. Als kind krijgen we hem voor het eerst: zonder er heel ziek van te worden, maar genoeg om voortaan beschermd te zijn tegen in elk geval de ergste ziekte. Waarna we het virus gedurende het leven wel vaker krijgen, maar in de regel in de vorm van een verkoudheid. Elke herbesmetting krikt de afweer dan juist op, als een ‘boosterprik‘ bij vaccinatie: weet je nog, zó ziet dit virus eruit.

Het woord boosterprik troffen we in november 2020 voor het eerst aan in een Nederlandstalige krant. Waarschijnlijk is het woord in vakkringen (dierenartsen, gewone artsen) echter al langer courant, want de synoniemen boostershot en boostervaccinatie troffen we ook al eerder aan in de media.

Definitie

boosterprik (de, -ken) herhaalde injectie van een vaccin ter versterking van de immuniteit tegen een bepaalde besmettelijke ziekte, synoniem boosterinjectie, boostershot, boostervaccinatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *