conspiritualiteit

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De column van Floor Rusman in NRC-next gaat vandaag over conspiritualiteit. Conspirituality schrijft ze zelf, d.w.z. het samengaan van complotdenken en spiritualiteit. Ze licht toe:

Er zijn verschillen tussen de twee: complotdenken is vaak negatief, terwijl New Age-achtige ideeën juist perspectief bieden op een betere toekomst. Maar ze hebben ook belangrijke dingen gemeen, zoals een geloof dat niets zomaar gebeurt en dat alles verbonden is. Centrale begrippen: wakker worden, verantwoordelijkheid nemen, in verzet komen.

Bij het aldus omschreven fenomeen conspiritualiteit denken wij meteen aan de yogamoeders, die dezer dagen ook in de krant figureren. Zo heef de Volkskrant het vandaag over ‘yogamoeders met twijfels over corona’, terwijl De Telegraaf onder de kop ‘De kwaadaardige oppervlakkigheid van de yogamoeders’ schrijft over ‘wellness-borealisme’, ‘yogazusters die rap afglijden’ en ‘holistische, vegan bomenknuffelaars’ die radicaal rechts hebben omarmd, omdat ’spiritualiteit en extreemrechtse ideeën’ gemakkelijk ‘in elkaar overvloeien’.

Maar goed, conspiritualiteit dus. Ook de Volkskrant schreef daar al eens over en had het over ‘kruidenvrouwtjes’ die ‘glimmend van gelukzaligheid hun holistische boodschap over de wereld verspreiden’. De Volkskrant noemde conspiritualiteit

een politiek-spirituele levensovertuiging die leunt op twee pilaren: de new-age-gedachte dat zich een ‘paradigmaverandering in het menselijk bewustzijn’ voltrekt, en de complottheorie dat er een geheime elite is die de macht heeft over de sociale orde.

De Volkskrant beschouwde het succes van conspiritualiteit bovendien als een zijdelings gevolg van corona:

De connectie tussen wellness, spiritualiteit en complottheorieën was er dus al. Het coronavirus zorgde voor momentum. Zoals bekend tiert complotdenken welig in tijden van angst en onzekerheid, als mensen hun gevoel van controle kwijt zijn. Bij de huidige pandemie hoort bovendien een ongekende online verbondenheid, waardoor deze ideeën zich sneller en wijdser verspreiden dan ooit.

Het zijn in elk geval boeiende tijden in de wondere wereld van de spiritualiteit.

Definitie

conspiritualiteit (de, g.mv.) holistische levensbeschouwelijke stroming die rationalisme afwijst en complottheorieën omarmt, geen vertrouwen heeft in de overheid en de daarmee verbonden autoriteiten, vertaling van Engels conspirituality, een porte-manteauwoord van conspiracy theory + spirituality

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *