vertiktokking

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Maxim Februari schrijft vandaag in zijn NRC-column over beeldvorming. Burgers houden zich daarmee bezig, maar vooral influencers doen dat. Zij kennen als geen ander de macht van het beeld dat je aan je Instagramvolgers toont of dat via Tiktok verspreidt. Maar ook in de politiek speelt dit volgens hem een rol:

De influencers zijn niet de enigen die tobben. Nu politiek de vorm heeft aangenomen van informatiestromen met geld erachter verliezen de politieke partijen hun volgers. Om aandacht te genereren moeten politici het systeem bespelen; de vertiktokking van de politiek is een weerslag van de algemene zoektocht naar aandacht voor thema’s die ertoe doen.

Vertiktokking is nieuw, maar krap een maand geleden schreef de Volkskrant al eens over de memepotentie van muziekfilmpjes:

De mate waarin muziek te vertiktokken valt, is dus bepalend voor wat er in de top-40 terechtkomt.

Op Twitter is ook al sprake van het nieuws dat vertiktokt wordt: korte visuele impressies beïnvloeden of bepalen zo hoe het publiek tegen iets aankijkt. Daarnaast blijkt vertiktokken op Twitter onovergankelijk te worden gebruikt:

De samenleving vertiktokt zo.

Vertiktokking verwijst enerzijds naar het in korte filmpjes verknippen van beeld- en/of geluidsmateriaal. Maxim Februari past het woord overigens toe op iets anders dan entertainment: het in korte, krachtige, opvallende beelden verpakken van een (politieke of commerciële boodschap. Als dat een trend wordt, zal vertiktokken of vertiktokking zeker een begrip worden.

Definitie

vertiktokking (de, g.mv.) 1 het in korte filmpjes verknippen van beeld- en/of geluidsmateriaal, m.n. om ze als potentiële meme de wereld in te sturen 2 het in korte, opvallende beelden verpakken van een politieke, commerciële e.d.) boodschap; gevormd van de socialemedia-app Tiktok, waarmee korte video’s gemaakt en gedeeld kunnen worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *