bokitogedrag

geplaatst in: Actueel | 0

Op 14 maart 1996 werd in een Duits dierenpark de zilverruggorilla Bokito geboren. Na een jaar of tien verhuisde hij naar Blijdorp in Rotterdam, waar hij in 2007 de stad op stelten zette door te ontsnappen en een bezoekster van het dierenpark te mishandelen.

Het werd wereldnieuws en aan het einde van het jaar werd bokitoproof (het verblijf in Blijdorp was duidelijk niet bokitoproof) Woord van het Jaar. Je gebruikte het allang niet meer alleen voor apenverblijven. Ook van een abri kon je bijvoorbeeld zeggen dat hij bokitproof was. Of niet. Bokitoproof had zich van de aap losgezongen.

Ook bokito werd intussen als een soortnaam gebruikt, zowel voor een zwaarbehaarde man als voor iemand die ruw en lomp was.

Ter gelegenheid van Bokito’s 25ste verjaardag hebben we nog eens in de kranten gekeken. Het woord bokito wordt niet zo vaak meer gebruikt, maar bokitoproof nog wel. En er zijn andere samenstellingen met Bokito bij gekomen in onze taal, zoals bokito-economie en bokitokapitalisme. De bekendste nieuweling is bokitogedrag. Dat is Trump verweten, maar ook Poetin en zelfs Hugo de Jonge. Het woord komt zo vaak voor dat het wel een plaatsje in Van Dale verdient. De verjaardag van Bokito is een mooie aanleiding om het lemma bokitogedrag in Van Dale op te nemen:

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *