spijtpil

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Het Algemeen Dagblad schrijft vandaag dat een huisartsenpraktijk op Urk recepten uitschrijft voor pillen voor vrouwen die een abortus hebben ondergaan:

Vrouwen kunnen deze zeer omstreden pillen krijgen nadat zij door anti-abortusdemonstranten worden overgehaald om hun behandeling alsnog ongedaan te maken.

De spijtpil, zoals de krant het medicament noemt, wordt aangeboden vanuit de pro-life beweging die ernstige bezwaren heeft tegen abortus. Het gaat dus om pillen die een vrouw moet slikken kort nadat ze een abortuspil heeft geslikt. Op die manier zou de abortus alsnog kunnen worden voorkomen:

De bewuste pil, met het vrouwelijke geslachtshormoon progesteron, is niet geregistreerd als abortuspilstopper, zegt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. De behandeling kan volgens het College ernstig effect hebben op zowel de vrouw als de foetus.

Hoewel spijtpil de afgelopen dertig jaar niet in een Nederlandstalige krant heeft gestaan, is het woord niet nieuw. Sterker nog: het woord staat in Van Dale, maar met een totaal andere betekenis. Het woordenboek omschrijft spijtpil sinds 1992 als synoniem van morning-afterpil.

In die betekenis blijkt spijtpil in de jaren zeventig in gebruik te zijn geweest, maar in de historische krantendatabank Delpher zijn daar maar twee bewijsplaatsen van.

De nieuwe betekenis waarin spijtpil vandaag wordt gebruikt, zorgt voor een dilemma. Het gaat om een pil met een tegenovergestelde werking van de werking van de spijtpil die al in Van Dale staat. Dat is vermeldenswaardig, maar toch is de kans niet groot dat het woord in deze nieuwe betekenis in het woordenboek zal worden vermeld, zeker omdat het een omstreden middel is. Veeleer leidt de introductie van dit woord in een nieuwe betekenis ertoe dat het trefwoord spijtpil dat al in Van Dale staat moet worden heroverwogen.

Definitie

spijtpil (de, -len) 1 morning-afterpil 2 pil om de werking van een onlangs ingenomen abortuspil ongedaan te maken

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *