zennig

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Wonderlijk eigenlijk dat er geen courant bijvoeglijk naamwoord bestaat naast zen. Toegegeven, er is ook een bijvoeglijk naamwoord zen, maar dat verwijst niet zozeer naar het zenboeddhisme, maar betekent zoiets als ‘evenwichtig en geconcentreerd’. Je treft het bijvoorbeeld aan in ‘je helemaal zen voelen’, waarmee een soort hogere staat van zijn wordt bedoeld.

Vandaag verschijnt in Trouw een interview met een kenner van de oosterse filosofie, die betoogt dat leegte bij zenboeddhisme hoort en dat opruimen en spullen wegdoen dus helemaal in lijn is met zen. Zelf lukt het hem niet zo goed dit in de praktijk te brengen, zegt hij:

Persoonlijk faal ik compleet in het handhaven van een zennige inrichting. We hebben drie jonge kinderen, dus de woonkamer ligt voortdurend vol speelgoed.

Een zennige inrichting. Dat is dus een inrichting die in lijn is met het zenboeddhisme, dus vooral leeg of zonder overbodige spullen. Zennig is dus wat anders dan het bijvoeglijk naamwoord zen aanduidt.

Zennig is gevormd door het achtervoegsel -ig achter het zelfstandig naamwoord zen te plakken. Helemaal nieuw is het woord niet. We troffen het in het verleden tweemaal eerder in een krant aan, maar het is nooit doorgebroken. Misschien komt daar nog eens verandering in.

Definitie

zennig (bijvoeglijk naamwoord) in overeenstemming met zen, met het zenboeddhisme: een zennige inrichting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *