tradwife

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Trouw-columniste Kelli van der Waals schrijft vandaag over de Netflix-serie Bridgerton, een kostuumsoap opera met een hoog bouquetreeksgehalte die zich afspeelt in de 19de eeuw. De stijl heet cottagecore, waarmee gedoeld wordt op het leven in cottages op het platteland. Daarover schrijft ze:

De oorspronkelijke cottagestijl ontstond als tegenreactie op de industriële revolutie. In die zin lijken cottagecore-vrouwen wel een beetje op tradwives, de alt-right vrouwen die vinden dat we terug moeten naar traditionele rolpatronen.

Het interessante woord in dit citaat is tradwife, een verkorting van traditional wife. In het Engelse taalgebied tref je dat woord al wat langer aan ter aanduiding van vrouwen die een traditionele levensstijl ambiëren, dus geen carrière maken, maar leven als huisvrouw naast een (succesvolle) man. Daarbij ligt er een accent op schoonheid en dienstbaarheid. Een van de levensdoelen van de vrouwen in kwestie is het behagen van hun man, bv. door zich goed te verzorgen, mooi te kleden en aantrekkelijk op te maken.

Vooralsnog is de tradwife geen bekend vrouwtype in ons (huidige) taalgebied, maar dat kan natuurlijk wel (weer) komen.

Definitie

tradwife (de, tradwives) vrouw die een traditionele levensstijl als goede, zorgzame en (voor haar man) aantrekkelijke huisvrouw, die lekker kan koken en het huis gezellig maakt. Engels, samentrekking van traditional wife

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *