turbospoed

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Nadat de voorzieningenrechter vanochtend had bepaald dat de avondklok die het kabinet heeft ingesteld met onmiddellijke ingang moet worden opgeheven, berichten de media vanmiddag dat de overheid daartegen in beroep gaat. De inhoudelijke behandeling van de zaak zal later plaatsvinden, maar de staat hoopt de opschorting van het vonnis van de voorzieningenrechter te kunnen afdwingen via wat een turbospoedappel wordt genoemd. Zo schrijft Het Parool op de website:

Een zogenoemd ‘turbo spoedappel’ moet ervoor zorgen dat de avondklok dinsdagavond en de komende dagen blijft gelden.

Over dat turbospoedappel – het woord mag zonder koppeltekens en spaties worden geschreven – wordt door Viruswaarheid-voorman Willem Engel en zijn jurist Jeroen Pols gezegd dat het een bizar middel is dat getuigt van partijdigheid van de Haagse beroepskamer. Een gewone burger of een andere instantie lukt het volgens hen nooit om op zo korte termijn een procedure op te starten.

Dat valt te bezien.

Turbospoedappel mag dan tamelijk ongebruikelijk zijn, het woord is niet nieuw. In 2009 diende bijvoorbeeld een turbospoedappel van een kraker die was uitgezet uit de door hem gekraakte woonruimte (een loods). In 2010 figureerde het woord opnieuw in een krantenbericht, toen in verband met de ontruiming van ‘Vrijplaats Koppenhinksteeg’.

Afgelopen dinsdag suggereerden media als het Financieele Dagblad dat turbospoedappel een appel is dat ‘met turbospoed’ is aangevraagd, waarmee het zo alledaags ogende woord turbospoed zijn mediadebuut beleeft: het werd niet eerder in een krant aangetroffen, al zal het misschien in de spreektaal al weleens zijn gebruikt.

Turbospoed is gevormd met turbo-, dat in dit geval als versterkend voorvoegsel functioneert. In feite betekent het woord niets meer dan ‘grote spoed’ oftewel ‘bloedspoed’. Interessant is dat het woord bloedspoed meteen na de introductie werd overgenomen door anderen, zelfs door Kamerleden. Dat maakt dat dit woord weleens een vaste waarde in onze taal kan gaan worden.

Definitie

turbospoed (de, g.mv.) de grootst mogelijke spoed, synoniem bloedspoed

turbospoedappel (het, -s) ap­pel in een civiele zaak dat van­we­ge het spoed­ei­send ka­rak­ter van de zaak met de hoogste spoed be­han­deld wordt, waarbij de in de procesgang gebruikelijke termijnen komen te vervallen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *