prikbonus

geplaatst in: Woord van de dag | 0

NRC schrijft vandaag over de manieren waarop Israël burgers stimuleert zich tegen covid te laten vaccineren:

De overheid probeert twijfelaars op creatieve manieren over de streep te trekken. In de ultra-orthodoxe stad Bnei Brak werd het prikje onlangs geserveerd met gratis cholent, een traditioneel sjabbatgerecht. Dagjesmensen in het zuiden van Israël konden zich dit weekend tijdens een boswandeling laten inenten, en sommige bedrijven bieden werknemers een prikbonus of een vrije dag.

Hoewel het geen verrassend woord is, is prikbonus wel nieuw. En het zou ook weleens een blijvertje kunnen zijn, want Israël is vast niet het enige land dat creatief zal moeten zijn om de burgers over te halen zich te laten vaccineren.

Het aardige van prikbonus is dat het een vaag woord is met een potentieel brede betekenisinhoud. Elk voordeel dat de gevaccineerde burger verleend wordt, kan immers als prikbonus worden aangemerkt.

Prikbonus is de korte, kekke opvolger van het eind 2020 geïntroduceerde woord vaccinatiebonus, dat meer lettergrepen bevat en misschien wel preciezer is, maar toch wat belegener klinkt.

Definitie

prikbonus (de, -sen) voordeel dat iemand verleend wordt die zich tegen een besmettelijke ziekte, m.n. covid, heeft laten vaccineren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *