turbospoedappel

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Nadat de voorzieningenrechter vanochtend had bepaald dat de avondklok die het kabinet heeft ingesteld met onmiddellijke ingang moet worden opgeheven, berichten de media vanmiddag dat de overheid daartegen in beroep gaat. De inhoudelijke behandeling van de zaak zal later plaatsvinden, maar de staat hoopt de opschorting van het vonnis van de voorzieningenrechter te kunnen afdwingen via wat een turbospoedappel wordt genoemd. Zo schrijft Het Parool op de website:

Een zogenoemd ‘turbo spoedappel’ moet ervoor zorgen dat de avondklok dinsdagavond en de komende dagen blijft gelden.

Over dat turbospoedappel – het woord mag zonder koppeltekens en spaties worden geschreven – wordt door viruswaanzinnige Willem Engel en zijn jurist Jeroen Pols gezegd dat het een bizar middel is dat getuigt van partijdigheid van de Haagse beroepskamer. Een gewone burger of een andere instantie lukt het volgens hen nooit om op zo korte termijn een procedure op te starten.

Turbospoedappel mag dan ongebruikelijk zijn, het woord is niet nieuw. In 2009 diende bijvoorbeeld een turbospoedappel van een kraker die was uitgezet uit de door hem gekraakte woonruimte (een loods). In 2010 figureerde het woord opnieuw in een krantenbericht, toen in verband met de ontruiming van ‘Vrijplaats Koppenhinksteeg’.

Vandaag suggereren media als het Financieele Dagblad dat turbospoedappel een appel is dat ‘met turbospoed’ is aangevraagd, waarmee trouwens het woord turbospoed zijn mediadebuut beleeft. In werkelijkheid is turbospoedappel een juridische term die morfologisch gezien eerder gevormd is van het voorvoegsel turbo– en spoedappel. De juridische basis onder zo’n turbospoedappel is verwoord in artikel 9.1.14 van het Landelijke Procesreglement voor civiele dagvaardingszaken bij de gerechtshoven:

In geval van uiterste spoed (…) kunnen termijnen worden verkort. In dat geval wendt de meest gerede partij zich vóór het aanhangig maken van de zaak bij met redenen omkleed schriftelijk verzoek daartoe tot het hof.

Definitie

turbospoedappel (het, -s) ap­pel in een civiele zaak dat van­we­ge het spoed­ei­send ka­rak­ter van de zaak met de hoogste spoed be­han­deld wordt, waarbij de in de procesgang gebruikelijke termijnen komen te vervallen

turbospoed (de, g.mv.) de grootst mogelijke spoed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *