koude-intensifiers

geplaatst in: Actueel | 0

Aan onze woordenschat te zien moet het vroeger toch vaak heel erg koud geweest zijn.

Er zijn namelijk veel woorden (‘intensifiers’) gangbaar geweest om duidelijk te maken dat het buiten erg koud is. Dat onze voorouders vaker met bittere kou dan met bloedhitte geconfronteerd werden, blijkt ook uit het feit dat onze woordenschat meer koude-intensifiers dan hitte-intensifiers bevat.

Volgens de Dikke Van Dale hebben we onder meer de volgende intensifiers beschikbaar om onze gevoelsimpressie van de kou tot uitdrukking te brengen:

Het is …

abnormaal, akelig, allejezus, barbaars, beestachtig, beestig, bitter, blikslagers, crimineel, deksels, fiks, flink, gemeentjes, grimmig, ijselijk, ijzig, ongenadig, snarig, venijnig, verdikkemes, vernipt, verrekt, verschrikkelijk, verwoed, vinnig, wreed

… koud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *