Naderland

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Geen Nederland, geen naderhand, er staat duidelijk Naderland in het essay dat de Belgische schrijver Tom Lanoye vandaag in NRC publiceert:

What the fuck is er aan de hand met Nederland? Decennialang keken we er volautomatisch naar op. Van Westerschelde tot Waddeneilanden: dit was een beter België, op alle vlakken behalve de cuisine en het bier. Nederland was ons Naderland, maar dan veel efficiënter, transparanter, mondiger, verstandiger, cassanter, vrijmoediger, gemengder, ambitieuzer, verlichter en over de hele lijn pikanter dan wij.

Nederland vanuit Belgisch perspectief, het land waar Belgen zich verwant mee voelen, dat ze op sommige terreinen misschien als model zien voor de eigen samenleving, zo zou je Naderland kunnen omschrijven, een porte-manteauwoord van nader en Nederland.

Het is een mooi gevonden bijnaam voor Nederland, maar omdat het fenomeen waarnaar het woord verwijst in het essay meteen weer wordt afgeserveerd, hangt er ook iets nostalgisch, iets droevigs rond Naderland.

Definitie

Naderland (het, g.mv.) Nederland beschouwd als letterlijk en figuurlijk het meest verwante land voor (Vlaamse) Belgen, porte-manteauwoord van nader en Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *