prikpauze

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Wat levert de coronavaccinatiecampagne veel nieuwe woorden op. Ook vandaag maakt in de (online) krant weer een prachtig exemplaar zijn mediadebuut: prikpauze. De Telegraaf kopt:

Prikpauze bij vaccins blijft zes weken: mensen krijgen sneller eerste prik

In het desbetreffende artikel wordt het woord nog tweemaal gebruikt en meteen wordt er ook een synoniem geïntroduceerd: prikinterval.

Prikpauze verwijst – als we het in algemene bewoordingen formuleren – naar de periode tussen de twee prikken waaruit een therapie of vaccinatie bestaat.

Prikpauze is niet alleen een mooi allitererend woord, maar ook een samenstelling waarin pauze op een interessante manier wordt gebruikt. Vergelijk je het woord met bijvoorbeeld rust– of rookpauze, waarin het eerste deel (rook, rust) het doel van de pauze noemt, namelijk rusten of roken, dan zou je prikpauze moeten opvatten als pauze om te prikken.

Prikpauze is echter eerder te vergelijken met vechtpauze, waarin pauze verwijst naar een rustperiode, een interval dus, tussen het vechten. Je zou pauze in prikpauze met enige fantasie trouwens ook kunnen opvatten in de muzikale betekenis: interval tussen twee noten of tonen.

Definitie

prikpauze (de, -s) periode tussen de twee injecties waaruit een vaccinatie (of therapie) bestaat, synoniem prikinterval

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *