vaccinatiesollicitatie

geplaatst in: Woord van de dag | 0

In De Volkskrant schrijft huisarts Rinske van de Goor in haar column over een nieuw fenomeen: een patiënt komt langs om de dokter te vragen of hij wellicht eerder gevaccineerd kan worden omdat hij tot een risicogroep denkt te behoren. De arts schrijft:

Het is bepaald niet de eerste vaccinatiesollicitatie. Mensen zijn reuze creatief.

Vaccinatiesollicitatie is een splinternieuw woord, gevormd met sollicitatie, niet in de eigenlijke betekenis ‘poging om een baan te krijgen’, maar in een schertsend gebruikte figuurlijke betekenis die we zouden kunnen omschrijven als ‘het vergroten van de kans dat iets gebeurt’. Die betekenis heeft sollicitatie eigenlijk nooit in samenstellingen, en juist daardoor is vaccinatiesollicitatie een interessant woord.

Solliciteren tref je wél vaak aan in zo’n figuurlijke toepassing. Van mensen die lastig zijn, kun je bijvoorbeeld zeggen dat ze ernaar solliciteren weggestuurd te worden en van een relschopper die de ME uitdaagt, kun je zeggen dat hij solliciteert naar een pak slaag.

Vaccinatiesollicitatie zal wel een gelegenheidswoord blijken te zijn, maar het maakt mooi duidelijk dat sollicitatie nu blijkbaar ook op een vergelijkbare figuurlijke manier kan worden gebruikt als solliciteren.

Definitie

vaccinatiesollicitatie (de, -s) (schertsend) poging om een arts of gezondheidsinstelling over te halen je snel te vaccineren door jezelf te presenteren als een persoon uit een van de kwetsbare groepen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *