brandhaardvlucht

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Tijdens het debat over de avondklok liet D66-fractieleider Rob Jetten tussen neus en lippen door het woord ‘brandhaardvluchten’ vallen toen het ging over luchtreizigers uit het Verenigd Koninkrijk. Alsof het woord al volledig ingeburgerd is. En dat terwijl het woord pas een week geleden zijn debuut maakte, eveneens in de Tweede Kamer. Sterker nog, Rob Jetten was de eerste gebruiker van het woord. Vorige week riep hij namelijk in een parlementair debat het kabinet op:

Pak die brandhaardvluchten van het Verenigd Koninkrijk naar Nederland aan.

Jetten citeert zichzelf dus. Maar gisteren stond het woord ook al een paar keer zonder bronvermelding in andere kranten, waaronder De Telegraaf. Dat doet vermoeden dat brandhaardvlucht in elk geval zal blijven rondzingen zolang de Britse en de Zuid-Afrikaanse en misschien ook wel de Braziliaanse coronamutanten rondwaren en er nog vliegtuigen uit Engeland, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika op Schiphol landen.

Definitie

brandhaardvlucht (de, -en) risicovlucht uit een gebied waar een epidemie heerst en vanwaaruit een verdere verspreiding van het besmettelijk virus te vrezen valt

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *