avondklokhond

geplaatst in: Woord van de dag | 0

In het al dan niet verre verleden hebben woorden als leenhond en excuushond reeds hun entree gemaakt in onze taal (hond die je leent (respectievelijk die je een excuus biedt) om buiten te zijn op momenten dat je je daarvoor moet verontschuldigen. Een paar dagen geleden deed het woord avondklokhond zijn intrede op Twitter. Het is een gelegenheidssamenstelling met avondklok ter aanduiding van een hond die je koopt of leent om een excuus te hebben om tijdens de avondklok buiten te zijn. Een excuushond dus.

Avondklokhond zal ongetwijfeld niet de enige gelegenheidssamenstelling met avondklok zijn die we de komende tijd mogen gaan begroeten. Avondklokboa, avondklokboete, avondklokexcuus, avondklokverklaring – als we ze nodig hebben, kunnen we dit soort woorden naar believen vormen. Voor kattenliefhebbers: avondklokkat lijkt een onwaarschijnlijk woord. Hoewel er ook mensen zijn die hun kat in een tuigje hijsen om hem uit te laten.

Avondklok is synoniem met nachtklok, maar nachtklokhond is nog niet aangetroffen. Het fenomeen is trouwens niet typisch Nederlands. In het Engels hebben we ook de taalvorm curfew dog aangetroffen.

Definitie

avondklokhond (de, -en) hond die je koopt of leent om een excuus te hebben om tijdens de avondklok buiten te zijn, synoniem nachtklokhond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *