suikerspinplaneet

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De Volkskrant schrijft vandaag over een verre planeet (codenaam WASP-107b) van de grootte van de gasplaneet Jupiter, maar ongeveer een tiende van de massa van die planeet. Dat levert een dichtheid op van ongeveer twee keer die van piepschuim

Er zijn meer van dit soort (ego)planeten met een geringe dichtheid en astronomen hebben er zelfs een naam voor:

Voor beide planeten met piepschuimachtige dichtheid – ‘suikerspinplaneten’, noemen astronomen ze ook wel – geldt echter dat ze eigenlijk niet kunnen bestaan. Dat ze desondanks eigenwijs in de kosmos zweven, bewijst dat we op z’n minst iets niet snappen aan hoe grote gasplaneten ontstaan.

Suikerspinplaneet is een vertaling van de Engelse term candy cotton planet, waarin candy cotton suikerspin betekent. Dat suggereert dat de planeet er niet uitziet als een mooie ronde bal, maar meer als een voorwerp met een onregelmatig oppervlak waar van alles uit steekt. En inderdaad, zo’n planeet wordt ook wel een super-puffy planet of kortweg een super-puff genoemd: de gassen die zo’n planeet uitstoot zorgt voor het onregelmatige oppervlak.

Definitie

suikerspinplaneet (de, suikerspinplaneten) gasplaneet met een zeer geringe dichtheid en een onregelmatig oppervlak, vertaling van Engels candy cotton planet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *