seutig

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Psychologe en sekuologe Kaat Bollen wordt in België te sexy gevonden, werd daarvoor op de vingers getikt door haar beroepsvereniging (‘de psychologencommissie’)) en leverde daarop haar psychologentitel in. Daar heeft iedereen inmiddels zo zijn gedacht over. Zo schrijft Nadine Van Der Linden in Het Laatste Nieuws:

In hoeverre moet je als vrouw vestimentair voldoen aan sociale verwachtingen? Regelmatig staan wij, vrouwen, te weifelen hoe ver onze blouse open kan: niet te seutig, een streepje mag, maar ook niet te knipogend. Soms eindigt dat dan met een veiligheidsspeld tússen twee knoopjes, als de gulden middenweg die vereist lijkt. Enerzijds wil je het signaal geven dat je een toffe griet bent, zo eentje waar lol mee te beleven valt, maar anderzijds geen lichtekooi.

Seutig staat niet in de Dikke Van Dale, maar seut wel: ‘vrouw die al­les goed­vindt, die al­les ver­draagt’. Het betekenisprofiel van seut verdient wellicht wel enige uitbreiding, want het woord blijkt ook voor een man te worden gebruikt en heeft dan vooral een negatieve betekenis (uiteenlopend van sul, sukkel tot bangerik en nerd).

Seutig heeft in het aangehaalde citaat evenwel betrekking op de moraal, maar je kunt het woord maar moeilijk koppelen aan de beschrijving van seut in de Dikke Van Dale. Halen we er andere passages bij, dan blijkt seutig tegenover sexy en tegenover frivool te staan.

Seutig lijkt iets te betekenen als zedig, kuis, ingetogen. Ook seut zou – naast de Van Dale-betekenis – ook weleens de betekenis ‘zedig, ingetogen levende vrouw’ kunnen hebben. Dat valt althans op te maken uit een passage uit Het Belang van Limburg:

Er zijn zoveel clichés die het kloosterleven onaantrekkelijk doen lijken. Zusters worden gezien als saaie seuten die worden opgesloten, nergens naartoe mogen, nooit een druppel alcohol mogen drinken. Klopt niet: we komen heel vaak in contact met mensen.

Het Vlaams woordenboek bevestigt dit vermoeden. Dat behandelt seut als ‘truttige persoon’.

Definitiie

seutig (bijvoeglijk naamwoord) ingetogen, zedig, kuis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *