parleren

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Vandaag heeft Twitter Donald Trump permanent in de ban gedaan:

After close review of recent Tweets from the @realDonaldTrump account and the context around them — specifically how they are being received and interpreted on and off Twitter — we have permanently suspended the account due to the risk of further incitement of violence.

Over de implicaties van zo’n beslissing voor de ‘vrijheid van informatie’ zullen we het niet hebben. Op taalkundig gebied interessanter is dat hierdoor ruimte wordt geschapen voor een nieuw werkwoord. Trump heeft namelijk al diverse keren aangekondigd verder te zullen gaan op een ander sociaal platform: Parler.

Als zijn 80 miljoen volgers hem naar Parler volgen, ligt het voor de hand dat het werkwoord parleren een geduchte concurrent wordt voor twitteren. Parleren heeft – voor zover we kunnen nagaan – zijn debuut in de ether gemaakt op 13 november 2020. In zijn gesproken column op BNR hoorden we:

Zodra Parler groter wordt, meer aandacht krijgt, de invloed toeneemt en het de stabiliteit van onze samenleving ondermijnt, zullen overheden, opinieleiders en verongelijkte gebruikers meer moderatie en nuance eisen. Waarna de dolende zielen nieuwe plekken zoeken om zichzelf te horen parleren.

Het woord heeft nog niet in een krant gestaan, maar dat is nu een kwestie van tijd.

Definitie

parleren (onovergankelijk werkwoord, parlerde, heeft geparlerd) kor­te be­rich­ten ver­sprei­den via de microblogsite Parler, die voor ie­de­re geïn­te­res­seer­de te le­zen zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *