ontcancelen

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Vandaag publiceert Trouw een interview met filosofe Jenny Jansens over de cancelcultuur, de cultuur waarin sociale straffen (shaming en uitsluiting) worden uitgedeeld aan mensen met meningen die de spraakmakende massa onwelgevallig zijn.

Boven het artikel staat de quote ‘Geef mensen de kans om zich te ontcancellen’. Een van de twee l’en in ontcancellen is niet nodig, want cancelen heeft er maar één. Afgezien daarvan is de uitspraak interessant. Hij is overigens niet letterlijk in het interview terug te vinden, maar het woord ontcancelen valt er wel in:

Nadat zangeres Famke Louise vanwege de actie #ikdoenietmeermee domme uitspraken deed over het coronavirus, viel iedereen over haar heen. Maar zij heeft zich daarna heel goed herpakt en ook op Instagram uitgelegd dat ze naïef was en nu tot inkeer is gekomen. Ik vond het heel mooi hoe ze daar schreef: ‘Ik hoop dat jullie mij de ruimte geven om te groeien’. Daarmee heeft ze zich ‘geontcanceld’.”

Geontcanceld mag wat ons betreft ook wel ontcanceld worden (onthaasten wordt in het verleden deelwoord immers ook niet: geonthaast, maar onthaast), maar ontcancelen is wel een interessant woord in het huidige tijdsgewricht.

Definitie

ontcancelen (overgankelijk, ontcancelde, h. ontcanceld) de sociale uitsluiting ongedaan maken van …, togv. cancelen: iemand ontcancelen; zichzelf ontcancelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *