showprik

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Nederland wordt het 27ste EU-land op rij als het gaat om de start van de coronavaccinatie. In de meeste andere landen is de eerste spuit – voor het oog van de camera – al gezet. Op Twitter noemde iemand die eerste vaccinatie ten overstaan van de pers een showprik:

In de uren daarna namen andere twitteraars het woord over en vandaag introduceerde iemand zelfs een andere samenstelling met dezelfde samenstellende delen: prikshow.

Dat woord herinnert aan een woord dat vlak voor Kerst in het Reformatorisch Dagblad stond: vaccinatieshow. De krant schrijft dat er aanstonds een vaccinatiecampagne wordt opgestart en dat daarvoor nog een prikgezicht – iemand met wie het volk zich kan identificeren die voor de camera wordt gevaccineerd – wordt gezocht, maar dat zo’n campagne voorbijgaat aan het hogere:

Wat een christen echter het meest tegen de borst stuit bij zulke vaccinatieshows en advertentiecampagnes is dat daarin een zeer belangrijk element ontbreekt: het besef dat de mens gezondheid en ziekte niet zelf in de hand heeft maar daarvoor volstrekt afhankelijk is van zijn Schepper.

Showprik, prikshow, vaccinatieshow, prikgezicht – het zijn woorden die mogelijkerwijs gangbaar worden als begin volgend jaar de vaccinatiecampagne op gang komt. Sowieso valt te verwachten dat begin 2021 veel nieuwe woorden verband zullen blijven houden met corona, de bestrijding daarvan (o.a. door vaccinatie) en de economische en sociale nasleep van de coronapandemie (als die al helemaal voorbij zal gaan)

Definitie

showprik (de, -ken) vaccinatie voor het oog van de camera, m.n. om via de media te verspreiden ter stimulering van anderen om zich te laten vaccineren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *