nitwitbrigade

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Rob Hoogland blikt vandaag in zijn column in De Telegraaf terug op de kersttoespraak van koning Willem-Alexander. Zijne Majesteit sprak daarin kritische woorden over het groeiende nepnieuwspandemonium, dat officieel bekendstaat als de sociale media. Daar verkondigen Jan en alleman de grootste onzin over zaken waar ze geen verstand van hebben. Hoogland:

De deskundigheid is massaal de oorlog verklaard. Facebook, dát is pas een bron van kennis! Google! YouTube! Het darkweb! Met de ’knowhow’ die de waanwijzen van de nitwitbrigade daar opdoen nemen ze experts die hun geleerdheid niet alleen via een studie van tien jaar hebben opgebouwd, maar daarna ook voortdurend met het verrichten van diepgaande, gemeenschappelijke, internationale wetenschappelijke onderzoeken hebben uitgebreid, de maat.

Nitwitbrigade maakt vandaag zijn mediadebuut. Het woord is vooral interessant omdat het aantoont hoe productief brigade in deze negatieve betekenis is geworden.

Nitwitbrigade is samengesteld met het woord brigade, dat in samenstellingen vaak kritisch, zo niet neerbuigend wordt gebruikt voor een groep mensen met een gemeenschappelijk kenmerk. In het geval van de nitwitbrigade is dat gemeenschappelijke kenmerk volstrekte onwetendheid.

Definitie

nitwitbrigade (de, -s) groep personen die op de sociale media niet gehinderd door enige kennis van zaken volstrekte onzin verspreiden over maatschappelijke kwesties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *