lockdowndrukte

geplaatst in: Geen categorie, Woord van de dag | 0

Toen gistermiddag duidelijk werd dat een totale lockdown onvermijdelijk is in de strijd tegen het coronavirus, gingen nog veel mensen de stad in om kerstinkopen te doen. Of ze gingen massaal naar de bouwmarkt om er klusmaterialen te kopen om de aanstaande lockdown nuttig te besteden. Ook bij de bibliotheken werd het op de valreep druk: mensen wilden nog snel een paar boeken halen om de donkere dagen rond de Kerst door te komen. Op de NOS-site werd de drukte geduid als lockdowndrukte.

Het woord lockdowndrukte doet vermoeden dat het gaat om ‘drukte tijdens een (totale) lockdown’, terwijl het in feite ging om ‘drukte aan de vooravond van een totale lockdown’. Daarmee is het lockdowndrukte in zekere zin een verwarrend woord.

Lockdowndrukte staat tegen (virtuele) woorden als lockdownrust en lockdownstilte. Het eerste woord – lockdownrust – is deze zomer al eens gesignaleerd in een paar Belgische kranten, waaronder de Gazet van Antwerpen. Lockdownstilte moet nog worden uitgevonden, maar als iedereen zich vanaf nu aan de lockdownmaatregel houdt, zullen veel mensen in elk geval kunnen ervaren wat ermee wordt bedoeld.

Definitie

lockdowndrukte (de, g.mv.) drukte in winkels en winkelstraten voorafgaand aan een lockdownperiode

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *