grapperhausje

geplaatst in: Woord van de dag | 0

In 2008 klapte parlementariër Arend-Jan Boekestijn voor de camera uit de school over een gesprekje dat hij had gevoerd met de koningin. In Den Haag staat dat bekend als een politieke doodzonde en daarom moest Boekestijn zijn Kamerlidmaatschap opgeven.

Het leverde hem wel tot op heden voortdurende, zij het bedenkelijke bekendheid op: een boekestijntje staat namelijk sindsdien in de Haagse politiek voor een kolossale (politieke) blunder, waarna onmiddellijk publiekelijk excuses volgen. Het woord stond tot ongeveer 2015 best vaak in de krant, maar raakt sindsdien wat in de vergetelheid. Toch kent iedereen desgevraagd het woord nog wel. Het is onderdeel geworden van het bezonken politiek jargon in Den Haag.

Datzelfde zou weleens met een grapperhausje kunnen gaan gebeuren. Op  22 augustus trouwde Ferd Grapperhaus, die in zijn functie als justitieminister geacht werd toe te zien op de naleving van de coronamaatregelen. Een fotograaf in de struiken maakte daar foto’s van en fotografeerde dat Grapperhaus bij zijn bruiloft de anderhalvemeterregel overtrad door zijn verse schoonmoeder te knuffelen.

Een paar dagen later maakte het woord grapperhausje zijn mediadebuut: het overtreden van een van de coronamaatregelen door een bewindspersoon die (mede)verantwoordelijk is voor de naleving daarvan, en bij uitbreiding: overtreding van de coronamaatregelen door een willekeurige persoon.

Aanvankelijk leken het woord grapperhausje en de uitdrukking een grapperhausje doen eendagsvlinders, maar het blijken inmiddels zulke hardnekkige taalvormen te zijn, dat ze best weleens zouden kunnen gaan beklijven. Zo figureren woord en uitdrukking vandaag in de column van Nelleke Noordervliet in Trouw:

Alle frustratie zal eind december worden opgehoopt, met de regels zal worden gesjoemeld. Een Grapperhausje doen, heet dat.

Ook op Twitter lijkt deze taalvorm volledig ingeburgerd te zijn. Het is in elk geval een niet meer weg te denken term uit de coronawoordenschat, die dit jaar is ontstaan.

Definitie

grapperhausje (het, -s) overtreding van een van de coronamaatregelen: een grapperhausje doen, genoemd naar justitieminister Ferdinand Bernhard Joseph Grapperhaus (1959), die tijdens de coronacrisis bij zijn huwelijk een coronamaatregel overtrad voor de naleving waarvan hijzelf verantwoordelijk was

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *