stoplichtapp

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Gisteren schreef De Telegraaf over een nieuw soort corona-app:

Een volledig geautomatiseerde ’stoplicht-app’ kan de samenleving sneller veilig openen, waardoor de coronaschade fors beperkt wordt.

De bedenker ervan licht toe:

Generieke maatregelen zijn dan minder nodig. Precisiebombardementen in plaats van alles platgooien. Dan zal ook het afkalvende draagvlak omhoogschieten.

De stoplichtapp werkt met kleuren: wijzen alle indicatoren erop dat er in een bepaalde omgeving of in een bepaalde setting weinig kans is op een coronabesmetting, dan gaat de app op groen. Bij gevaar gaat hij op rood, en er zal ongetwijfeld ook nog wel een risicokleur oranje zijn.

Het woord – of beter gezegd: de metafoor – komt niet helemaal uit de lucht vallen. Eerder troffen we al eens het woord stoplichtsamenleving aan, en nog langer geleden stoplichtleven (‘Het leven van een Zwitser is een stoplicht-leven, in alles, groen doorlopen, rood stoppen. Geboden en verboden.’).

Definitie

stoplichtapp (de, -s) corona-app die aangeeft of (een aspect van) de samenleving zonder of slechts met elementaire coronamaatregelen min of meer normaal kan functioneren of juist niet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *