piekvervuiler

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Eerder deze week werden ze al topvervuiler genoemd of – zoals al langer gebruikelijk is – piekbelaster, maar vandaag heten boeren die in de omgeving van een natuurgebied verantwoordelijk zijn voor enorme stikstofuitstoot in de krant piekvervuilers. Trouw schrijft:

Piekvervuilers aanpakken helpt een beetje.

Piekvervuiler is een beter woord dan topvervuiler, omdat topvervuiler door het eerste deel top ten onrechte kan worden opgevat als een positieve kwalificatie (zoals in topatleet). Het nadeel van piekvervuiler – en ook van piekbelaster – is dan weer dat piek vaak verwijst naar een tijdelijk hoogtepunt (zoals in piekbelasting van het elektriciteitsnet), terwijl de piekvervuilers in feite vrijwel voortdurend stikstof aan het uitstoten zijn.

In de praktijk is piekvervuiler overigens niets anders dan een synoniem van piekbelaster. Omdat belaster in theorie een veel breder en daardoor minder precies woord is, terwijl vervuiler veel exacter benoemt wat een persoon of bedrijf fout doet, zou je piekvervuiler wel een duidelijker woord in de communicatie rond de stikstofuitstoot kunnen noemen.

Definitie

piekvervuiler (de, -s) grote vervuiler, m.n. bedrijf dat behoort tot de grootste stikstofemittenten, synoniem piekbelaster

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *