autogratie

geplaatst in: Woord van de dag | 0

In 2019 introduceerde advocaat Gerard Spong in een essay over Desi Bouterse het woord zelfgratiëring in De Volkskrant. Het zichzelf gratie verlenen, zo zou je zelfgratiëring kunnen omschrijven. Het is een handeling die je alleen kunt verrichten als je machthebber bent, maar de rechtsstaat niet respecteert.

Vandaag schrijft Spong in NRC over de mogelijkheid dat Trump zichzelf gratie zou willen kunnen verlenen voor handelingen waarmee hij een rechtsregel overtreden heeft. Opnieuw valt het woord zelfgratiëring:

In de Amerikaanse geschiedenis is een presidentiële zelfgratiëring niet eerder voorgekomen. Wel rees 46 jaar geleden de rechtsvraag of dit wel kon toen Richard Nixon te kennen gaf zelfgratiëring te overwegen.

De titel van het artikel luidt:

‘Autogratie’ van Trump pas aan de orde na veroordeling

Deze titel bevat een woord dat in de tekst zelf niet voorkomt en dus mogelijk is toegevoegd door de eindredactie van de krant. Autogratie is vermoedelijk een vertaling van de Engelse term auto pardon, die de laatste tijd nogal eens in de Amerikaanse media te lezen is. Auto pardon betekent zelfgratiëring en met autogratie wordt dus ook zelfgratiëring bedoeld.

Definitie

autogratie (de, g.mv.) 1 zelfgratiëring 2 geval van zelfgratiëring

zelfgratiëring (de, g.mv.) het zichzelf verlenen van gratie voor wetsovertredingen of misdrijven door een machthebber

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *