vaccinatieprivilege

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Tijdens de persconferentie over de coronamaatregelen in Nederland stelde een journalist een vraag aan minister De Jonge:

Stel nou: de mensen die het wel doen [d.w.z. die zich wel laten vaccineren], is er dan wel een optie dat zij meer privileges krijgen, meer dingen wel kunnen gaan doen als je wel de vaccinatie hebt?

De Jonge gaf een ontwijkend antwoord, maar al snel na de persconferentie dook op Twitter het woord vaccinatieprivilege op. We hebben de laatste tijd al veel samenstellingen met vaccinatie zien ontstaan, maar vaccinatieprivilege is nieuw. Het idee erachter is dat niet, want vaccinprivilege hebben we al eens eerder aangetroffen.

Privilege is een besmet woord geworden sinds het vaak opduikt in de (Engelse) combinatie white privilege. Als gevolg daarvan heeft vaccinatieprivilege meteen ook een negatieve bijklank.

Definitie

vaccinatieprivilege (het, -s) voorrecht verleend aan mensen die zich tegen corona hebben laten vaccineren, waardoor zij – anders dan anderen – volledig deel kunnen nemen aan het maatschappelijk leven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *