kluisrekening

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Bijna wekelijks schrijven kranten tegenwoordig over nieuwe vormen van spoofing, zoals fraude waarbij een crimineel zich tegenover een bankklant voordoet als een bankmedewerker. Zo’n crimineel doet het voorkomen alsof het spaargeld van de klant risico loopt en biedt ‘hulp’ bij het wegsluizen van het geld naar een ‘veilige rekening’, van de crimineel wel te verstaan.

Voor zo’n veilige rekening hebben de criminelen een vertrouwenwekkend woord bedacht: kluisrekening. Dat woord maakte zijn mediadebuut op 27 januari 2020 in het Dagblad van het Noorden.

Kluisrekening blijkt geen bancaire term te zijn, maar begint inmiddels al behoorlijk ingeburgerd te raken. Het afgelopen jaar figureerde het woord al in zo’n 60 krantenartikelen. Dat is op zich best knap voor een woord dat eigenlijk een dekmantelwoord is voor een criminele constructie.

Definitie

kluisrekening (de, -en) misleidende term voor een zogenaamd veilige bankrekening, die in werkelijkheid een rekening van een criminele organisatie is

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *