aangeschoteneendsessie

geplaatst in: Woord van de dag | 0

NRC schrijft vandaag naar aanleiding van de verkiezingsuitslag in Amerika over de scenario’s voor de periode tot 20 januari, wanneer de inauguratie van Joe Biden als de 46ste president van de VS zal plaatsvinden. Bestuurlijk is er voor de zittende president niet zoveel meer mogelijk, schrijft de krant:

Wetgevend kan een uitgaande president weinig meer uitrichten, nu het nieuw gekozen Congres pas begin januari zal aantreden en het oude alleen nog in een zogeheten aangeschoten-eend-sessie vergadert, oftewel sessies waarin geen grote besluiten genomen worden.

Aangeschoteneendsessie – officieel moet het woord zonder koppeltekens worden gespeld – maakt vandaag zijn debuut in de Nederlandse media, al suggereert de toevoeging ‘zogeheten’ dat het om een bestaande term gaat. In het Nederlands is dat niet het geval, maar in het Engels wel. In die taal heten vergaderingen van het Congres in de periode tussen de verkiezing van een nieuwe president en diens inauguratie al veel langer lame duck sessions. De Engelstalige Wikipedia wijdt er een artikel aan:

A lame-duck session of Congress in the United States occurs whenever one Congress meets after its successor is elected, but before the successor’s term begins.

Session betekent behalve sessie ook zitting en in het geval van lame duck session is de vertaling aangeschoteneendzitting misschien wel te prefereren boven aangeschoteneendsessie. Hoe dan ook, of dit woord de komende weken in ons taalgebied een begrip wordt, hangt vooral af van de politieke ontwikkelingen in de Verenigde Staten.

Definitie

aangeschoteneendsessie (de, -s) zitting van het Congres in de Verenigde Staten in de periode tussen de verkiezing en de inauguratie van een nieuwe president, zo genoemd omdat in die periode weinig nieuwe wet- en regelgeving kan ontstaan, vertaling van Engels lame duck session

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *