mascne

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Mondkapjes zijn niet alleen maar gezond, althans bedoeld om besmetting met ziektekiemen te voorkomen. Je kunt er ook een aandoening van oplopen. De Gelderlander schrijft er vandaag over:

Door de kapjes kunnen de poriën in het gezicht niet ademen. De huid wordt droog, zeker als de draagster ook nog make-up gebruikt. Het resultaat is de nieuwe aandoening mascne, een soort acne, die puur wordt veroorzaakt door het dragen van mondbeschermers.

Een nieuwe aandoening is het niet, maar mascne is wel een nieuw woord, althans in de omgangstaal.

Mascne is een porte-manteauwoord van masker en acne. Waarschijnlijk is het woord in onze taal mede ontstaan onder invloed van maskne (of mascne) in het Engels. Mascne of maskne blijkt binnen de medische wereld een internationaal gebruikelijk woord te zijn voor de beroepsziekte die zich onder meer uit in rode uitslag en strepen op het gezicht als gevolg van het langdurig dragen van mondkapjes oftewel mondmaskers.

Definitie

mascne (de, g.mv.) enigszins op acne lijkende uitslag op het gezicht, als gevolg van het langdurig dragen van mondmaskers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *