mesmoord

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Vlak nadat bekend was dat in Nice een moslimterrorist met een mes een aantal mensen had neergestoken en/of onthoofd, kopten diverse media dat er een mesaanval had plaatsgevonden. Op een Belgische nieuwssite was sprake van een mesaanslag en gisteren gebruikte historicus Han van der Horst in een artikel over de geschiedenis van mesaanslagen op opiniesite Joop van BNNVara het woord messenterreur. Op de radio figureerde het woord mesmoord in een bericht.

Dat woord, mesmoord, blijkt de laatste paar jaar al wat vaker te zijn gebruikt, vooral ter aanduiding van de moorden die Londense jongeren op elkaar plegen. Maar ook voor zo’n rituele islamitische onthoofdingsmoord als op Samuel Paty en op de kerkgangers in Nice is mesmoord van toepassing, al was het maar om het nog veel gruwelijker woord onthoofdingsmoord niet te hoeven gebruiken.

Mesmoord is als samenstelling interessant omdat het eerste lid het moordmiddel noemt. Dat is vrij uniek. Samenstellingen met moord waarin het eerste lid de methode noemt (onthoofdingsmoord, schietmoord, steekmoord, verdrinkingsmoord, verstikkingsmoord, wurgmoord) worden wel regelmatig aangetroffen, maar samenstellingen met moord waarin het eerste deel het middel noemt, zijn afgezien van bijlmoord en gifmoord, zeldzaam. Kogelmoord en vuistmoord bijvoorbeeld zijn nergens te vinden. Met mesmoord krijgt gifmoord er dus een vrij unieke verwant bij.

Sommige nieuwe woorden zijn een welkome verrijking van de taal. Dat geld uiteraard niet voor mesmoord.

Definitie

mesmoord (de, -en) 1 moord gepleegd met een mes, synoniem steekmoord 2 moord waarbij iemand met een mes wordt onthoofd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *