ijskastcompensatie

geplaatst in: Woord van de dag | 2

Het is de week van de waarheid, schrijft De Telegraaf vandaag: neemt het aantal besmettingen tijdens de tweede coronagolf verder toe, of stabiliseert het aantal besmettingen deze week? Want dat heeft consequenties voor de coronamaatregelen, en dan vooral voor de beslissing of er al dan niet een tweede lockdown komt.

Intussen maakt het kabinet bekend na te denken over nieuwe overheidssteun aan getroffen ondernemingen. Zo schrijven diverse kranten vandaag over een ijskastcompensatie voor horecabedrijven. Twee weken geleden moesten die immers sluiten, waardoor hun voorraden in de koel- of ijskast langzamerhand verpieteren:

Het kabinet denkt aan een eenmalige vergoeding daarvoor van rond de 2000 tot 2500 euro. Hoe groter een bedrijf, hoe groter de ijskastcompensatie.

De ijskastcompensatie, die ook wel bekendstaat als koelkaststeun, is waarschijnlijk een eenmalige maatregel. Daarom is de kans groot dat dit woord een eendagsvlinder in onze woordenschat is. Het woord heeft overigens iets koddigs, dat goed past bij de ad-hocsteunmaatregelen waarmee het kabinet de coronacrisis te lijf gaat.

Definitie

ijskastcompensatie (de, -s) financiële steun voor horecabedrijven die met het oog op de volksgezondheid op last van de overheid de zaak hebben moeten sluiten, m.n. ter compensatie van de waardevermindering van de levensmiddelen in de koelkast

2 reacties

  1. E.Standaert

    Citaat: “Het woord heeft overigens iets koddigs, dat goed past bij de ad-hocsteunmaatregelen waarmee het kabinet de coronacrisis te lijf gaat.”

    Ik volg u even niet. Ik vind niets koddigs aan het woord ijskastcompensatie en evenmin aan de ad-hoc steunmaatregelen van het kabinet. Schiet mijn gevoel voor humor te kort of is dat van de schrijver bijzonder?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *