sjoemelrecensie

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De Telegraaf schrijft vandaag over nepbeoordelingen van producten en diensten die op internet worden geplaatst. Nep wil in dit geval zeggen dat een aanbieder voor een positieve beoordeling van een zelf geleverd product heeft betaald (in de vorm van geld of kleine cadeautjes). Maar het kan ook betekenen dat een aanbieder juist betaald heeft voor een negatieve beoordeling van een product of dienst van een concurrent. Dat is niet alleen oneerlijk, maar bovendien weet de consument op die manier natuurlijk nooit meer waar hij aan toe is, schrijft De Telegraaf, en daarom wil de Autoriteit Consument en Markt dat het kabinet zulke nepreviews gaat verbieden. Het kabinet is het daar nu blijkbaar mee eens:

De staatssecretaris wil nu paal en perk stellen aan deze desinformatie en komt daarom met een verbod op het plaatsen van valse beoordelingen, betaald of onbetaald.

In de kop boven het artikel betitelt De Telegraaf zulke nepreviews als sjoemelrecensies. Dat woord herinnert onder meer samenstellingen als sjoemeldiesel en sjoemelsoftware, die een paar jaar geleden onze woordenschat hebben uitgebreid en het werkwoord sjoemelen weer helemaal op de kaart hebben gezet.

Sjoemelrecensie is alleen al een fijn woord omdat dit het onnodige Engelse leenwoord review in nepreview vervangt. En natuurlijk omdat het precies zo louche klinkt als het verschijnsel is dat het benoemt.

Definitie

sjoemelrecensie (de, -s) onlinerecensie van een product of dienst waarvoor iemand een beloning heeft gekregen en die daarom niet betrouwbaar is, synoniem nepbeoordeling, nepreview

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *