zwerfkapje

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Diverse kranten berichten vandaag dat de mondkapjesplicht zal leiden tot een toename van zwerfkapjes. Dat is nu soms ook al te zien in de omgeving van supermarkten. Vervelend, want net als andere middelen die dienen voor de persoonlijke verzorging (papieren zakdoekjes, wattenstaafjes e.d.), wekken afgedankte mondkapjes meer afkeer op dan veel ander zwerfvuil. De Telegraaf schrijft dat ze bovendien een bron van infectie zouden kunnen zijn. Het is dus nog gevaarlijk spul ook, die zwerfkapjes.

Zwerfkapje toont aan dat kapje inmiddels volstrekt ingeburgerd is als verkorting van mondkapje. Maar deze nieuwe samenstelling is ook vanwege het eerste woorddeel interessant, want naar analogie van zwerfvuil zouden allerlei samenstellingen gemaakt kunnen worden, zoals zwerfcondoom, zwerfzakboekje, zwerfhandschoen, maar in feite gebeurt dat niet of nauwelijks. Alleen zwerfblikje was tot nu toe min of meer ingeburgerd.

Juist omdat zwerfkapjes zo’n afschuw kunnen inboezemen, zou het woord ervoor weleens dermate kunnen opvallen dat het beklijft, zeker wanneer de mondkapjes niet meer uit het straatbeeld zullen verdwijnen.

Definitie

zwerfkapje (het, -s) na gebruik achteloos op straat of elders in de publieke ruimte weggeworpen mondkapje, beschouwd als zwerfvuil

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *