gedragscrisis

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Het halve jaar heette corona vooral een medische crisis, een gezondheidscrisis dus. De laatste weken gebruiken commentatoren echter ook een andere typering van de coronacrisis. Het zou een gedragscrisis zijn.

Gedragscrisis maakte een jaar of twee geleden zijn mediadebuut in de Belgische krant De Morgen, maar is nog geen begrip. Eind september merkte de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb op dat we momenteel in drie crises tegelijk zijn terechtgekomen.

Een coronacrisis, een gezagscrisis en een gedragscrisis. We weten niet waar dit heen gaat. Ik ben daar heel bezorgd over.

Sindsdien lijkt gedragscrisis hard op weg een courant woord te worden voor een crisis in het gedrag van de burger, die niet meer bereid lijkt te zijn zijn gedrag in overeenstemming te brengen met de gedragsnormen die permanent of tijdelijk gelden in een samenleving.

Definitie

gedragscrisis (de, gedragscrises, …crisissen) als crisis beschouwde onwil van de burger om zijn gedrag af te stemmen op de gedragsnormen in een samenleving

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *