bubbeldemocratie

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Afgelopen zaterdag schreef Sander van Walsum in de Volkskrant een interessant artikel over bubbels. Niet over sociale bubbels, maar over meningenbubbels. In dat artikel introduceert hij niet alleen het werkwoord verbubbelen, dat onwillekeurig herinneringen oproept aan verzuilen, maar ook het woord bubbeldemocratie:

In de bubbeldemocratie wordt gezag per definitie betwist, verzet eigenzinnigheid – ook al wordt die in kuddeverband nagestreefd – zich tegen gehoorzaamheid, wordt kritiek op een algemeen verschijnsel hoogst persoonlijk opgevat en komt de bereidheid om zich naar het algemeen belang te voegen onder druk te staan als het eigenbelang in het geding is.

Zo bezien is de bubbeldemocratie, een democratie waarin groepen met een gedeelde mening die zich in filterbubbels verenigen met elkaar een samenleving vormen, maar tevens tegenover elkaar staan, niet een ideale democratie, al was het maar omdat groepen die tegenover elkaar staan maar moeilijk samenwerken.

Definitie

bubbeldemocratie (de, -ën) democratie waarin groepen met een gedeelde mening die zich in filterbubbels verenigen met elkaar een samenleving vormen, maar tevens tegenover elkaar staan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *