alcoholcontactmoment

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Op Twitter wordt sinds gisteravond het woord alcoholcontactmoment voorgedragen als mogelijk Woord van het Jaar. Aanleiding is natuurlijk de persconferentie van Rutte en De Jonge over de nieuwe maatregelen ter bestrijding van het coronavirus. Een van die maatregelen is dat horecabedrijven weer vroeger dicht moeten. Rutte:

Vanaf morgen geldt landelijk voor alle horeca: laatste inloop om 9 uur en sluiten om 10 uur. Gemiddeld genomen zal dat voor de restaurants minder ingrijpend zijn, terwijl we zo wel veel late en, laten we ook eerlijk zijn, alcoholische contactmomenten voorkomen. En dat is echt belangrijk in deze fase.

Interessant is dat Rutte zelf het ambtelijk aandoende woord alcoholcontactmoment helemaal niet heeft gebruikt. Taalgebruikers vormden de woordgroep alcoholisch contactmoment onmiddellijk om in alcoholcontactmoment en een enkeling verkortte dat lange woord bovendien meteen maar tot alcoholmoment.

Die zelfwerkzaamheid laat zien hoe taalvaardig we in feite zijn en hoe onze taal zelf het instrumentarium biedt om tussen woordgroepen (alcoholisch contactmoment) en samenstellingen (alcoholcontactmoment) te switchen.

Blijft natuurlijk dat beide varianten niet bepaald aantrekkelijk klinken: ‘samen in de kroeg een biertje drinken’ klinkt echt leuker dan ‘samen in de horeca een alcoholcontacmoment beleven’.

Definitie

alcoholcontactmoment (het, -en) gelegenheid waarbij mensen geneigd zijn met elkaar een alcoholische versnapering te nuttigen, m.n. in de horeca

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *