virusschaamte

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Afgelopen zaterdag interviewde Trouw Denker des Vaderlands Daan Roovers over de coronascepsis van influencers. Zij brengt de coronascepsis in verband met wantrouwen in de overheid. En met – nieuw woord! – virusschaamte:

Wat ik vaak proef is virusschaamte. Niet in Brabant, waar ik vandaan kom, daar had onze halve straat corona en iedereen is er open over. Maar in de Randstad doen veel patiënten spastisch, alsof ze een geslachtsziekte hebben opgelopen. Dokters moeten uitleggen dat het een gewone luchtweginfectie is. Corona is geen druiper. Laten we het nuchter houden, we zijn toch zo’n pragmatisch volkje? En waarom moet de GGD jouw contacten bellen? Bel je vrienden zelf. Zet het op Facebook. Instagram. We zijn geholpen met openheid, nu.

Begin april voorspelde een lezer in een ingezonden brief in de Volkskrant al dat het woord coronaschaamte vroeg of laat in het discours over corona zou worden geïntroduceerd:

Nadat begrippen als vliegschaamte en vleesschaamte al zijn ingedaald in de Nederlandse cultuur, zal binnenkort ook het begrip ‘coronaschaamte’ worden geïntroduceerd in het discussielandschap. De strekking van dit begrip luidt als volgt: wie – ondanks alle social distancing – tóch nog het virus krijgt, heeft dit ook wel een beetje aan zichzelf te wijten.

Coronaschaamte en dus ook virusschaamte leggen vanuit het oogpunt van onze woordenschat een link tussen de klimaatproblematiek (die woorden als vliegschaamte en klimaatschaamte heeft voortgebracht) en corona. Anders dan vliegschaamte, dat een bijdrage kan leveren aan het oplossen van het klimaatprobleem (namelijk als mensen hierdoor minder gaan vliegen), levert virusschaamte juist geen bijdrage aan het oplossen van het coronaprobleem. Integendeel, het compliceert het probleem. Daarom is virusschaamte een vorm van schaamte die het verdient te worden bestreden:

Definitie

virusschaamte (de, g.mv.) gevoel van schaamte dat iemand heeft die een virusbesmetting heeft opgelopen, veroorzaakt doordat hij of zij veronderstelt dat anderen zullen denken dat hij of zij daar zelf mede schuldig aan is door risicogedrag zoals winkelen, uitgaan of bij anderen op visite gaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *