doornroosjedeal

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Onder de kop ‘Doornroosje-deal voor bedrijf in zwaar weer’ schrijft het Reformatorisch Dagblad vandaag over het idee van een doornroosjearrangement, dat het kabinet gisteren lanceerde. Dat is een term van VVD-Kamerlid Thierry Aartsen die door minister Wiebes werd overgenomen.

Daarbij gaat het om bedrijven die het heel zwaar hebben in de coronacrisis. Die moeten in een korte winterslaap kunnen gaan, zodat een faillissement kan worden voorkomen door een akkoord tussen de schuldeisers en de aandeelhouders. Wiebes oppert dat daarvoor een speciaal traject gemaakt kan worden met coaching en begeleiding. En als het dan weer beter gaat, ‘dan kussen we Doornroosje wakker’.

De minister giebelde gisteren op de radio dat het doornroosjearrangement op hem ‘licht-erotisch’ overkwam, maar met het reformatorische alternatief doornroosjedeal heb je daar geen last meer van. Deal, dat klinkt meteen een stuk zakelijker dan arrangement. Als de bedoelde regeling een langer leven dan vandaag beschoren is, ligt doornroosjedeal alleen al door de alliteratie van Doornroosje en deal klankmatig meer voor de hand als naam van de afspraak.

Definitie

doornroosjedeal  (de, -s) afspraak waarbij een levensvatbare onderneming die door bijzondere omstandigheden, zoals corona, financieel in moeilijkheden verkeert tijdelijk uitstel van betaling van de schuldeisers krijgt om niet failliet te hoeven gaan, zodat de onderneming bij een normalisering van de omstandigheden door kan; genoemd naar het sprookje Dornröschen van de ge­broe­ders Grimm, dat gaat over een prinses die door een betovering honderd jaar in slaap ligt in een door doornstruiken omgeven kasteel, totdat een prins haar komt wakker kussen